Een blik vooruit

Ik wandel in het zonnetje over het festivalterrein, geen festival met muziek of theater voor het plezier, maar een Leerfestival. Een festival waar leren over een specifiek thema centraal staat. Denk aan thema’s als samenwerken, vitaliteit, diversiteit en inclusie, leiderschap, generaties, persoonlijke ontwikkeling, enz. Een intieme sfeer waar zo’n 100 tot 400 bezoekers rondwandelen en tentjes in- en uitlopen. Tussendoor drinken ze een goede kop koffie en verliezen zich in een gesprek over het leven, doen inspiratie op en verdiepen zich in elkaars verschillende organisaties. Rechts zie ik een groepje van vijf mensen bij een muzikant op boomstammetje zitten. Hij speelt een geïmproviseerd liedje over de thema’s die ze zojuist met elkaar besproken hebben. Over 10 minuten is in de grote tent een inspirerend verhaal door een keynote speaker, gevolgd door een groepsgesprek onder leiding van een aantal inhoudelijke experts. Daar zal iedereen wel bij willen zijn!

Achter in een hoek zie ik een gezellig groepje tipi-tentjes staan. Ik hoor iemand enthousiast vertellen over zijn ervaringen. Liggend in wat kussens met een koptelefoon, had hij geluisterd naar een verhaal van een fictieve collega over een actueel thema passend bij dit leerfestival. “Heel herkenbaar!” vertelde hij. Stiekem vond hij het ook best fijn om daarin te horen dat hij niet de enige is die het moeilijk vindt om met deze vraagstukken bezig te zijn.

Het is een dag waarop festivalbezoekers elkaar ontmoeten. Buiten de muren en kaders van de organisatie waar zij voor werken, buiten de alledaagse druk en lopende zaken. Een dag waarop er daadwerkelijk tijd is voor contact en uitwisseling, leren en inspiratie.

De luchtige energie die er hangt, creëert ruimte om stil te staan bij zaken die ertoe doen. Het programma-aanbod en de diversiteit zorgen ervoor dat de juiste gesprekken op gang komen en het bruist van de inspiratie. Inspiratie rondom inhoudelijke thema’s, waarbij veel geleerd wordt van elkaars kennis en ervaring in verschillende functies of organisaties. Maar nadrukkelijk ook veel inspiratie waar het om het fenomeen ‘leren’ zelf gaat. De verschillende programma onderdelen versterkten elkaar en zorgden voor extra verdieping en verbreding. Bezoekers hebben luchtige maar boeiende leerervaringen opgedaan en ontdekken dat leren juist heel laagdrempelig en haast ‘toevallig’ kan zijn. Een hele dag geleerd en bovenal op een hele leuke en afwisselende manier! Dat smaakt naar meer!

De opzet van een leerfestival

Op een leuke, verrassende locatie met veel buitenmogelijkheden ervaren de deelnemers continu en overal leerinterventies; van groot tot heel klein. Deze dag is een grote beleving waar leren en plezier hand in hand gaan. In verschillende samenstellingen wisselen de deelnemers met elkaar uit en doen ze samen opdrachten. De start bestaat uit een gezamenlijke aftrap. Vervolgens zijn er verspreid over de locatie, binnen en buiten, plekken waar ze leren, ervaren, reflecteren of inspiratie opdoen en elkaar kunnen ontmoeten. De look-and-feel is er daadwerkelijk een van een festival. Compleet met programmaboekje, blokkenschema’s, bewegwijzering. Tussen de middag is er een heerlijke lunch en worden de deelnemers verrast met een gevulde Festivaltas!

“Een greep uit een programma met het thema ‘leren”

 • Doktersconsult: Langs de ‘dokter’ voor een consult: wat is de eerste indruk van deze bezoeker en wat is de diagnose in het kader van loopbaanontwikkeling?
 • Hang je vuile was buiten: Zonder fouten geen leren! Pak een wit kledingstuk en schrijf er je grootste blunder op of je meest vervelende ervaring als werknemer. Hang je vuile was op!
 • Brenger van het goede nieuws: Zoek een leuke kaart uit voor een andere bezoeker en schrijf hierop een compliment. Aan het eind van de dag komt de brenger van het goede nieuws langs met de postzak.
 • Snoepwinkel: Hoe lekker zou het zijn, je gaat naar een snoepwinkel en koopt daar een kilootje lef, 300 gram flair en nog eens 300 gram strategisch denkvermogen. En raad eens wat? Dat kan! Maar denk erom…wat ben je bereid te betalen?!
 • Coachen vanuit GROW model Snuif de landelijke lucht op, wandel met je collega door het weiland en coach elkaar vanuit het GROW model.
 • Speed intervisie: Een vraagstuk wordt letterlijk door meerdere mensen vanuit verschillende kanten bekeken. Ieder draagt zijn eigen kleur hoed en kijkt vanuit die invalshoek waardoor de analyse versterkt en een veelheid aan mogelijke oplossingen ontstaat.
 • Het nieuwe leren: verrijkend leren Wat is de nieuwe trend in leren en wat betekent dit voor de manier waarop je een collega helpt met een inwerktraject? Of die stagair?
 • Leerklimaat: tips en tricks voor je team Wat kun je concreet doen om het leerklimaat te verbeteren voor je collega’s en het team waar je deel van uit maakt?
 • Een feestelijke afronding Doorpraten en netwerken. Wie en wat heeft je geïnspireerd vandaag? Nog even door de fotobooth!
 • Festivaltas vol inspiratie: Iedereen ontvangt een goed gevulde festivaltas met daarin allemaal leuke gadgets, inspiratie en speelse opdrachten om zelf ook mee aan de slag te gaan.

Verschillende toepassingen

Het leerfestival is een specifiek concept, een bepaalde vorm waar het leren in gegoten kan worden. De inhoud is uiteraard afhankelijk van doelstelling en wensen van de klant. Voorbeelden van toepassingen van het leerfestival zijn:

 

 • Een inhoudelijk thema als focus zoals bijvoorbeeld ‘Het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling’
 • Over bedrijven heen voor een specifieke doelgroep om die te verbinden, bijvoorbeeld young professionals van verschillende bedrijven om hen bij elkaar te brengen.
 • Voor een specifieke branche die verschillende bedrijven bij elkaar wil brengen om netwerken te stimuleren.
 • … we zijn benieuwd naar jouw invulling!

Business cases

LEERFESTIVAL
KONINKLIJKE DE HEUS

Leerfestival
Werkbegeleiders _ VVT

Neem contact op voor een verkenning

of een Leerfestival bij jouw vraagstuk past!

Nassaukade 34-3
1052 CK Amsterdam
+31 6 46 21 15 94

NOBI Learning

 

NOBI Projects

NOBI People

NOBI Style

NOBI Roots

 

Contact

 

Nassaukade 34-3

1052 CK Amsterdam

info@nobilearning.nl 

+31 6 46 21 15 94

KVK nr: 75 93 99 83